Nem minden fajáték egyforma. Miért fontos a PEFC tanúsítvány?

A fából készült tárgyak és alkatrészek a HABA termék-katalógus és márka-identitás fontos részét képezik.
Mivel az erdőirtás az üvegházhatású gázok kibocsátásának fő forrása, a HABA számára elengedhetetlen, hogy az általuk használt fa fenntartható forrásokból származzon. Ezért a vásárolt bükkfa 100%-a megfelel a PEFC irányelveinek.
Ahhoz, hogy egy termék PEFC tanúsítvánnyal rendelkezzen, a teljes felügyeleti lánc (CoC) tanúsítványával rendelkeznie kell, tehát a fogyasztók biztosak lehetnek benne, hogy termékek valóban fenntarthatóan kezelt erdőkből származnak.
A CoC a teljes termékláncra vonatkozik, a fűrészüzemtől az összes későbbi feldolgozókig.

Miért vásárolja a HABA a fát helyben?
Nem csak az a fontos, hogy csak olyan erdőkből származó bükkfát használjanak, ahol több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak, hanem beszállítóik elhelyezkedése is számít. Ez azt jelenti, hogy minden bükkfának olyan beszállítóktól kell származnia, amelyek 100 km (62 mérföld) sugarú körön belül vannak Bad Rodach körül, ahol a HABA gyártóüzeme található. Ha a fát helyben vásárolják, azzal szoros, hosszú távú kapcsolatokat biztosítanak a beszállítóikkal, valamint rövid és ezért környezetbarát szállítási útvonalakat használnak. Ez azért fontos, mert a HABA évente átlagosan körülbelül 176 000 köbméter nyers bükkfát vásárol, ami körülbelül 150 teherautónyi fának felel meg.

A HABA lett az első német játékgyártó, amely 1999-ben átment az Öko-Auditon (Eco Audit), és azóta a DIN ISO 14001 szerinti folyamatos környezeti menedzsmentre törekszik, amelyet csak olyan szervezet használhat, amely környezetvédelmi feladatait szisztematikusan kívánja kezelni oly módon, hogy hozzájárul a fenntarthatóság környezeti tartópilléréhez.

„Az erőforrások hatékony felhasználása megőrzi a természetet és a környezetet a jövő generációi számára. Így szeretnénk hozzájárulni a fenntartható és élhető társadalom kialakításához. ” (Tim Steffens, a HABA FAMILYGROUP vezérigazgatója)